Materialen & Onderhoud

Het onderhouden van je meubels is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van duurzaamheid en investering in de lange termijn. Door regelmatig zorg en aandacht aan je meubels te besteden, behoud je niet alleen hun oorspronkelijke schoonheid, maar verleng je ook hun levensduur.

Hieronder staat beschreven hoe je welk materiaal goed onderhoud

 • Teakhout

  Teakhout

  Teakhout is een uitstekende keuze voor meubels vanwege zijn hardheid en natuurlijke oliën die het duurzaam maken met een rijk karakter. Om de natuurlijke schoonheid van teakhout te behouden, is het belangrijk om het op de juiste manier te reinigen en te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

  1. Minimale behandeling: Teakhout heeft van nature een hoog oliegehalte, waardoor het bestand is tegen vocht en insecten. Daarom is het advies om het hout zo min mogelijk te behandelen om de natuurlijke eigenschappen te behouden.

  2. Verwijderen van vlekken: Gebruik een spons en water om water- of vetvlekken voorzichtig te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je water in combinatie met een milde zeep op natuurlijke basis gebruiken.

  3. Vermijd hard wrijven: Vermijd intensief wrijven, omdat dit de natuurlijke kleur van het meubel kan beïnvloeden. Zachtjes de vlekken behandelen is doorgaans voldoende.

  4. Bescherming met houtsealer: Hoewel teakhout van nature duurzaam is, kun je ervoor kiezen om het te beschermen met een naturel houtsealer. Houd er echter rekening mee dat dit het uiterlijk van het meubel kan veranderen en de garantie kan doen vervallen.

 • Staal

  Staal

  Het gebruik van gerecycled staal in jullie meubels is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt ook bij aan een unieke uitstraling met een verhaal. Hier zijn enkele richtlijnen voor het reinigen en onderhouden van meubels gemaakt van gerecycled staal:

  1. Geen onderhoud nodig: Gerecycled staal vereist over het algemeen geen specifiek onderhoud. Dit maakt het een onderhoudsarme keuze voor meubels.

  2. Vlekverwijdering: Voor het verwijderen van vlekken op gerecycled staal, gebruik eenvoudig water en een natuurlijke zeep. Dit is een zachte en effectieve manier om onzuiverheden te behandelen zonder het materiaal te beschadigen.

  3. Donkere plekken op gelast staal: Donkere plekken op gelast staal kunnen soms voorkomen als reactie op de gebruikte olie in het productieproces en de primer onder de verflaag. Deze plekken ontstaan door uitzetting van achtergebleven olie via de lasnaden.

  4. Oplossing voor donkere plekken: Om donkere plekken aan te pakken, neem de punt van een droge theedoek en wrijf met je duim over de vlek. Deze eenvoudige handeling kan helpen om de vlek uit het staal te verwijderen en de oorspronkelijke uitstraling te herstellen.

 • Leder

  Leder

  Het gebruik van gerecycled leder, samengesteld uit 70% echt leer en 30% polyester, is niet alleen een duurzame keuze, maar biedt ook een esthetisch en onderhoudsvriendelijk materiaal voor meubels. Hier zijn enkele tips voor reiniging en onderhoud:

  1. Geen vetbehandeling: Vermijd het gebruik van vet op gerecycled leder. In plaats daarvan kunt u het oppervlak afnemen met een vochtige doek en eventueel een milde neutrale zeepoplossing.

  2. Vlekverwijdering: Voor het verwijderen van vlekken, gebruik een doek met lauw water. Altijd deppen in plaats van wrijven om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt.

  3. Zonlicht vermijden: Voorkom direct zonlicht op het gerecyclede leer, aangezien UV-straling verkleuring kan veroorzaken. Plaats meubels op een plek waar ze beschermd zijn tegen overmatig zonlicht.

  4. Onderhoudsvriendelijk: Gerecycled leer is samengesteld met een polyester afdeklaag, waardoor het materiaal oneffenheden gladstrijkt en het stevig en toch zacht aanvoelt. Dit maakt het gemakkelijk te onderhouden.

 • Stoffen

  Stoffen

  Stof is een uitstekende keuze voor meubelbekleding vanwege het comfort, de veelzijdigheid in kleuren en patronen, en het ademende karakter. Dit maakt stof ideaal voor zitmeubelen zoals banken en fauteuils. Bij het reinigen en onderhouden van stoffen gelden enkele eenvoudige richtlijnen:

  1. Vlekverwijdering: Vlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd met een doek en lauw water. Voeg indien nodig een neutrale zeepoplossing toe. Het deppen van de vlek in plaats van te wrijven helpt verspreiding te voorkomen.

  2. Textielbeschermer: Gebruik een textielbeschermer om de stof extra te beschermen tegen vlekken en morsen, wat de levensduur van de bekleding kan verlengen.

  3. Vermijd direct zonlicht: Om verkleuring te voorkomen, is het aan te raden gestoffeerde meubels niet bloot te stellen aan direct zonlicht, aangezien UV-straling de kleur van de stof kan beïnvloeden.

 • Wol

  Wol

  De tapijten in onze collectie bevatten wol, wat ze bijzonder duurzaam maakt en er jarenlang als nieuw uit laat zien. Wol voelt zacht aan, biedt comfort en is heerlijk warm in de winter. Bij nieuwe tapijten met een gesneden of geschoren pool kunnen in het begin losse vezeltjes verschijnen, achtergelaten tijdens de fabricage. Hoe hoger de pool, hoe meer pluisjes er kunnen ontstaan.
  Voor de reiniging en het onderhoud van het tapijt adviseren we het volgende:

  1. Dagelijkse reiniging: Stofzuig het tapijt dagelijks met een gladde stofzuigermond om de levensduur te verlengen.

  2. Vochtverwijdering: Verwijder vocht onmiddellijk met een badstof handdoek of keukenpapier. Dep het vocht weg en wrijf niet.

  3. Rotatie: Draai het tapijt elk half jaar 180 graden om slijtage aan één kant te voorkomen en de levensduur te verlengen.

  4. Pooltjes: Het is niet aan te raden om uitstekende of loszittende pooltjes uit het tapijt te trekken. Knip ze voorzichtig weg met een schaar of zuig ze op met de stofzuiger, wat het tapijt niet zal beschadigen.

 • Rotan

  Rotan

  Rotanmeubels zijn prachtig en duurzaam, maar vereisen wel specifiek onderhoud om hun natuurlijke schoonheid te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van rotan:

  1. Stof verwijderen: Regelmatig stof verwijderen met een zachte borstel of een licht vochtige doek om vuil en stofophoping te voorkomen.

  2. Reiniging: Reinig rotan met een mild sopje van water en een beetje milde zeep. Gebruik een zachte borstel of een doek om vuil voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je het rotan niet te nat maakt om schimmelvorming te voorkomen.

  3. Vermijd direct zonlicht: Plaats rotanmeubels niet in direct zonlicht, omdat langdurige blootstelling kan leiden tot verkleuring en uitdroging. Gebruik gordijnen of zonwering om direct zonlicht te verminderen.

  4. Vochtigheid: Rotan reageert op vocht, dus vermijd plaatsing in vochtige ruimtes om schimmelvorming te voorkomen. Gebruik een luchtontvochtiger in vochtige omstandigheden.

  5. Behandeling met olie: Overweeg om het rotan af en toe te behandelen met een speciale rotanolie om het te voeden en te beschermen tegen uitdroging. Volg de instructies op het product zorgvuldig.

  6. Opbergen: Bewaar rotanmeubels die buiten staan binnenshuis tijdens langdurige perioden van slecht weer om ze te beschermen tegen vocht en schimmel.

 • Terracotta

  Terracotta

  Terracotta is prachtig, maar vereist enig onderhoud om zijn charme te behouden. Een veelvoorkomend kenmerk van terracotta zijn de witte krijtvlekken die kunnen ontstaan, vooral wanneer het wordt gebruikt als bloempot en in aanraking komt met kraanwater. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: gebruik regenwater om je planten water te geven. Dit helpt de vorming van deze vlekken te verminderen.

  Als die witte vlekken toch verschijnen, maak je geen zorgen! Je kunt ze gemakkelijk verwijderen met warm water en een scheutje azijn. Een zachte reiniging met deze oplossing helpt de terracotta zijn natuurlijke uitstraling te behouden.

  Tijdens de wintermaanden is het aan te raden om je terracotta stukken naar binnen te brengen. Terracotta kan bevriezen en barsten bij temperaturen onder het vriespunt. Bescherm je waardevolle terracotta items door ze binnen te houden en geniet zo het hele jaar door van hun schoonheid. Met een beetje zorg blijft terracotta een tijdloze toevoeging aan jouw interieur of tuin.

Mist u een materiaalsoort of heeft u vragen over hoe u uw meubel het beste kan beschermen en of onderhouden? Neem dan contact met ons op.

Get in touch

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.